JEG VAR KÆMPE FAN-GIRL

Hvornår blev det okay at udstille piger?

rateandchillDet kan næppe være gået nogle vejlenseres næse forbi, at en ny hjemmeside den sidste uges tid har skabt stor debat. Det er hjemmesiden rateandchill.com, der rangerer Vejles piger efter udseende, der her er tale om. Hjemmesiden fungerer sådan, at to Vejle-pigers profilbilleder bliver vist overfor hinanden, og vedkommende, der er gået ind på hjemmesiden, vælger så, hvem de synes er pænest. Når dette er valgt kommer to nye piger frem på skærmen og pigen man havde valgt fik point, mens den anden rykkede ned af ranglisten. Indtil i fredags blev et udsnit af pigerne på siden vist på to lister. En liste med de piger, der havde vundet flest kampe, kaldet “Top Bitches” og en liste med de piger, der havde klaret sig værst, kaldet “Bottom Hoe’s”.

Jeg var sammen med to veninder i torsdags, da en fælles veninde sendte os et link til siden. Da vi først åbnede siden, var ingen af os at finde på hverken den ene eller den anden liste, men det var med hjertet helt op i halsen, vi gik bundlisten igennem. Vi var alle tre vildt bange for at se vores eget navn. Da vi begyndte at klikke gennem nogle af billederne for at se, hvem af vores veninder der var blevet tilføjet siden, stod vi pludselig overfor vores egne billeder, og der gik ikke længe, før samtlige af mine veninder og jeg selv var at finde på listerne. Der var heldigvis ikke nogen af os, der endte på bundlisten, men jeg kan slet ikke forestille mig, hvor ked af det, jeg ville have været, hvis det havde været tilfældet.

Jeg besluttede fredag at gå til politiet. Jeg havde på dette tidspunkt fået så ondt i maven over, at de 50-100 piger på bundlisten blev udstillet på den måde, at jeg følte mig nødsaget til at undersøge, om jeg kunne gøre noget ved det. Jeg var ikke klar over, om de gjorde noget ulovligt, men jeg vidste, det der foregik ikke var okay. Da jeg henvender mig på politistationen i Vejle og forklarer dem hele situationen, føler jeg, de negligere det. Politimanden siger, at han da godt kan se, det er lidt træls at ligge på den dårlige liste, men spurgte, hvad han dog skulle gøre ved det. Det er også muligt, at politiet vitterligt ikke havde mulighed for at gøre noget, men jeg følte ikke, jeg blev taget ligeså alvorligt, som jeg syntes, det var. Han fortalte mig, at vi kunne hyre en advokat og lægge sag an, men det ville kræve både tid og penge, før han afsluttede vores samtale ved at grine lidt og sige, at jeg da ikke skulle tage det så tungt “Jeg lå jo på den gode liste”. Jeg skal ikke kunne sige, om han bare har ment det i sjov, men jeg finder det ikke desto mindre vildt upassende.

Der er så stor fokus på unge pigers selvværd i dag. Jeg har derfor meget svært ved at forstå, at en sag som denne ikke bliver taget mere alvorligt. Man kan dagligt læse om unge piger med dårligt selvværd, spiseforstyrrelser og piger, der er kede af, hvordan de ser ud. Jeg tror egentlig, alle teenage piger oplever at være utilfredse med sig selv at some point, bare i forskellig grad. Det kan derfor kun skubbe dem i en rigtig uheldig retning, hvis man pludselig havner på en liste, hvor man stemples som værende en af de grimmeste piger i Vejle. Jeg ville være ødelagt, hvis jeg havde fundet mig selv dér. Derudover har en stor del af de unge i Vejle set dit navn der, og jeg ville personligt føle, det var helt vildt flovt og ville både have rigtig svært ved at håndtere at være havnet der, men mindst ligeså svært ved, hvis folk lavede sjov med det.

Jeg brugte resten af dagen fredag på at korrespondere med bagmændene til hjemmesiden via den facebookside, de havde oprettet for sitet. Jeg modtog en lang række flabede beskeder og meget lidt seriøsitet, før det lykkedes mig at få både mig selv fjernet fra den ene liste og få dem til at fjerne bundlisten helt fra siden, så ingen piger længere skulle udstilles sådan. De proklamerer nu, at de fjerne alle, der beder om det, og hvis dette er tilfældet, synes jeg ikke længere, der er noget i vejen med siden, ligesom jeg ikke har noget imod hverken Tinder eller skønhedskonkurrencer, da man selv tilmelder sig begge dele og er med på, at du her bliver bedømt udelukkende på dit udseende. Det er noget helt andet ufrivilligt at blive tilmeldt en åndssvag “konkurrence”, man aldrig har haft lyst til at deltage i.

Jeg blev fredag ringet op af Vejle Amts Folkeblad og udtalte mig til lørdagens udgave. Jeg er efterfølgende blevet ringet op af Radio 24/7, som jeg interviewes af i aften kl 17.50 og P4 Trekanten, hvor jeg vil være live imorgen kl 8.45. Derudover har TV Syd lavet et indslag, jeg deltager i, der vises i aften kl 19.30 i aften.

Er nogle af jer stødt på jer selv på sitet, eller har I oplevet lignende i jeres by?

– Marie.

16

 • Pia

  Super godt gået at sige fra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene Tonnung

  Du er simpelthen for sej, Marie! Nu er jeg langt fra teenager selv, men kan udemærket huske, at det var en tid, hvor lige præcis sådan nogle ting kunne ramme rigtig hårdt og rigtig længe. Og jeg kan sagtens forestille mig, at nogle ville få alvorlige hak i selvværdet af at ligge i bunden af listen. Og hvorfor skulle nogen ønske at gøre det på andre, som de måske ikke en gang kender? Det kan godt være, at der har eksisteret lister på skolerne tidligere (stadig en dårlig idé) og som en dreng selv skriver, så var de også sårende. Det er da ikke en undskyldning for selv at lave en liste og lægge den på internettet!
  Jeg håber, du kan tage kommentarerne oppe fra og ned. Hvor er det fedt, at vi har unge piger, der tør stille sig frem og sige deres mening om det her. Ja, det kan give et hak i tuden, men så meget desto mere vigtigt, at vi ikke lader os skræmme til bare at tie stille.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lilan Lassen

  Har lige læst artiklen om dig i Berlingeren og tager hatten af for dig. Godt at der er nogen, der tager bladet fra munden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rasmus

  Suk, ved snart ikke hvad der er mest deprimerende. De åndssvage kommentarer fra pubertetsdrenge, eller at tåber laver sider som den du skriver om.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fuck du er en fucking medieluder, fy for satan! Skam dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tænk engang, at du kan finde på at skrive sådan noget til andre mennesker. Jeg tror næppe, det er mig, der bør skamme sig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Marie. Super god artikel.

  Love, Schmidt Gizi

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ben Kvist

  For mig at se, er det en meget uværdig måde at opføre sig på, at drive en sådan hjemmeside.
  Men når det er sagt, er jeg næsten 99% sikker på, at måden det er lavet på, som sådan ikke er ulovligt. Der findes ikke noget på rateandchill.com, som ikke findes tilgængelig på Facebook. Det er ko faktisk derfra (profilbillederne og profilen) der h.h.v. vises og linkes til.

  Den vej tror jeg IKKE der er noget at hente. Men jeg håber dog alligevel siden lukkes, for det er IKKE op til “alle og enhver” at sætte “piger” eller andre personer op til rating.
  En måde at imødegå problemet på, var at udskifte sit profilbillede med en grafik, der siger noget i retning af “LUK rateandchill.com” eller en andet tilsvarende tekst, således at man ikke længere har et billede af sig selv på sin side. Det vil gøre “rating-delen på siden ret så uinteressant.

  Jeg er en del inde i alt det her med billeder og internet – har arbejdet med foto i mere end 40 år – internet siden ’95.

  Fotomæssig er der ikke nogen problemer, da et foto der sættes på internettet gerne må “reproduceres” af en anden side, så længe man ikke tager “ejerskab” for billedet. Det vil sige at man ikke må sige man har taget billedet og at man IKKE må vise den som et objekt på ens egen side. Her er problemet, at den har man omgået ved, at man heller ikke gør det, men i stedet blot viser et indlejret billede – et billede man typisk jo selv vil have lagt op.

  Omvendt kunne man måske få Facebook til at lukke for at man kunne linke til profiler på denne måde, men det er jeg 99,999999% sikker på ikke kan lade sig gøre. Folkene bag Facebook har tidligere vis sig helt umulige at snakke fornuft med, f.eks. i forbindelse med salg af narko på “FB”… De frasiger sig som standard et hevertansvar – for noget som helst!

  Så tilbage er altså kun det rent etiske i at gøre det, og her piger, mener jeg så klart at i har alt på jeres side. Det er etisk og moralsk forkert at lave siden. De skulle skamme sig.

  Men som skrevet – prøv at ændre jeres profilbillede til noget andet. Kunne forestille mig, at det også ændre det på denne svinske side…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristian

  Neeeeej hvor uheldigt for dig. Men godt du kan bruge det til en solid selv-promovering på radio og TV :D :D Du udnytter situationen til at få afløb for din egen medie-liderlighed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sigrid

   Udnytter situationen? Hvordan fanden kan du få dig selv til at sige det, når hun som en af de eneste tager et aktivt skridt væk fra siden?

   Udnytter situationen? Hun sætter fokus på en vigtig sag og vælger at tage stærkt afstand fra det? Jeg er da bare glad for at der kommer mediedækning, så de der har oprettet siden kan få en verbal lussing.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sigrid

   Fuckede lidt op i teksten, men pointen er stadig den samme

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristian

   Jeg synes alle i (for øvrigt dejlige) kvinder skal skrue lidt ned for blusset. For UNDSKYLD mig, men før internettets hersken var der “hemmelige” lister på folkeskolen som ratede drengene i hobevis. Det er spændende, det er sjovt, men kan være sårende hvis listen kommer i de forkerte hænder. Situationen her er den samme. Hvis i vil spille hellige, skal i principielt selv stoppe med sladder om fyre…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristian

   Som svar på “udnytter situationen”: når man står øverst på listen, tydeligvis lever af de sociale medier, og opsøger interviews med et hvert tænkeligt medie.. så bliver det pludseligt en smule usmageligt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Linnea

   Kunne ikke være sagt bedre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kan til nøds sætte mig ind i, at det kan fremstå sådan, da du ikke kender mig og ikke ved, hvordan det er forløbet. Men som jeg også skriver i mit indlæg, blev jeg kontaktet af disse medier, jeg har ikke kontaktet et ENESTE nyhedsmedie selv. Jeg har blot sagt ja til at deltage og udtale mig, når jeg blev spurgt, da jeg synes, det er en vildt vigtig sag at sætte fokus på.

   Og med hensyn til de “hemmelige” lister, du snakker om, er keywordet her “hemmelig”. Én ting er at lufte meninger om, hvem i klassen man synes er pænest og diskuterer det med veninderne, en HELT anden ting er, at lave en liste over de dårligst ratede og gøre den offentligt tilgængelig for alle. Jeg har så ondt af de piger, der har set sit eget navn på den liste.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • William

   Helt enig, magen til medieskøge…

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

JEG VAR KÆMPE FAN-GIRL