10 THINGS TO DO ON A SUNDAY

HJÆLP, JEG SKAL HAVE BØJLE

braceface

Jeg har det sidste halve år haft bøjle. Jeg har ikke haft togskinner, men en bøjle, der hedder Invisalign. Invisalign er sådan nogle plastikskinner, man skifter hver anden uge. Jeg skulle have 14 forskellige skinner. De tog først et aftryk af mine tænder, som de sendte til USA, hvor de på computeren rettede mine tænder ud, som de syntes, de skulle sidde. Der blev herefter lavet 14 plastikskinner, der step by step skulle flytte mine tænder.

Det har været en super let måde at have bøjle på, fordi jeg kan tage den af og på, og fordi den er gennemsigtig, så det ikke er det første, folk bemærker, når de ser mig.

Jeg har lige pt min sidste skinne på, og er derfor i princippet snart færdig. Jeg var nede hos min tandlæge i sidste uge for at beslutte, om jeg var tilfreds, eller jeg muligvis skulle have en ny bøjle på. Det endte med beslutningen om, at jeg om et par uger, når jeg er færdig med Invisalign, skal have togskinner på i 6-12 uger. Det er heldigvis en meget overkommelig tidsperiode.

Grunden til, jeg skriver herinde, er, at jeg rigtig godt kunne tænke mig nogle tips og gode råd, til når jeg skal have bøjle på. Som med alle andre ting i livet, gør man sig nogle erfaringer, og jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre jeres. Har I haft bøjle på, og i så fald, hvilken? Hvad er jeres bedste råd? Dos and dont’s?

– Marie.

27

 • Klara

  Jeg har lige fået bøjle -.-

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Jeg har haft togskinner på i ca. 1,5 – 2 år. Lige nu holder jeg en pause fordi at jeg om nogle år skal have lavet en kæbe operation og skal have implantater(staves)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Hej Marie
  Jeg har haft bøjle på i godt et 1 1/2 år nu. I starten har man mega meget hovedpine. Også siger man som reelt, at så skal man bare tage en hovedpinepille. NEJ, siger jeg bare. Det gør det bare endnu værre, HVIS man tager for mange. Og jeg tog i starten 3 om dagen. Og nu tager jeg ingen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Clara

  Jeg har haft bøjle i alt i nu 6,5 år. Jeg er 15.
  Jeg har haft 5 forskellige bøjler og har pt. haft togskinner i 2,5 år.
  I dag fik jeg at vide at jeg skal have togskinner i endnu 2,5 år og derudover skal jeg opereres i kæben om 1,5 år.
  Jeg har læst jeres svar igennem og jeg synes virkelig I andre er heldige.
  Og det er du også selv Marie.
  De andres råd, med karameller, æbler, gulerødder osv er rigtig gode.

  Måske er du allerede sluppet for bøjlen nu?
  Men I hvert fald håber jeg du er glad for dit resultat. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Marie,
  øhm altså har ikke haft det på,
  Men jeg sys man skal tage det sure med det søde, for på de fleste er det faktisk rigtigt flot

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har også haft togskinner. Men er virkelig glad for at have gået med det. Nu er det heldigvis slut :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linea Fabricius

  Hej Marie.

  Jeg havde togskinner i lidt over tre år, og resultatet er så godt! I starten kan det godt gøre rigtig ondt, fordi de tager fat i dine tænder (ved ikke hvordan den anden fungerede mht. ømhed). Jeg havde dog enkelte problemer, fordi det ikke var blevet lavet ordentligt, så den ene tråd stak mig i kinden så jeg blødte. Nogle gode tips for at de ikke ryger af er nok ikke at spise æbler og gulerødder og andre ting der kunne gøre at de små firkantede ting skulle ryge af. Og så husk at børst tænderne utrolig godt omkring de der firkanter, det fik jeg ikke af vide at man skulle, og jeg har aftryk efter dem, hvilket jeg er rigtig ked af.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Hej Marie, jeg er 18 år, og fik mine togskinner af for omkring 2 måneder siden, det er fantastisk. Et rigtig godt tip er, hav en bøtte is og en flaske vand liggende i fryseren. Tænderne gør super ondt lige i det bøjlen er blevet strammet, og derfor virker det bedøvende med kolde ting i munden. Derudover kan du sagtens spise tyggegummi, så længe det er sukkerfrit, det klistrer ikke, overhovedet. Held og lykke med det :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tilde

  Jeg har haft togskinner på i 2 1/2 år, men skal snart have den af

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Hej Marie
  Jeg er 15 og har haft bøjle på i et år nu.
  Altså jeg tænker egentlig ikke så meget over hvad jeg må spise og hvad jeg ikke spise.
  Jeg spiser stadig, tyggegummi, æbler, gulerødder osv.
  Når du får bøjlen sat på får du også et lille “hæfte” med information om hvad du skal passe på, hvordan du skal børste dine tænder osv.
  Såå tag det helt rolig hehe :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg vil som alle de andre også foreslå, at du skal holde dig væk fra gulerødder og tygegummi da det sætter sig fast, og der er ofte mere bøvl med at få det ud end fornøjelsen ved at spise det var! Derudover så husk at smile, og lad vær med at tage dine hænder op foran munden hver gang du griner (det gjorde jeg) og man lægger meget mindre mærke til bøjlen hvis man bare er cool omkring det! ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Marie :)
  Jeg har selv bøjle nu (21 år) – togskinner og ganebøjle samtidig!! I forhold til togskinner er der nogen dont’s: karameller, tyggegummi, bide af gulerødder og andre meget hårde ting :)
  Men efter kort tid bemærker du ikke du har bøjle på og så er det overstået! Jeg skal forhåbentlig have min af i løbet af den næste uge! Kryds fingre!!
  Kh Amanda // The A-Way!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Tag det som det kommer
  Jeg har haft bøjle i 3 år, og jeg har overlevet og er glad for at de er blevet fine nu

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  jeg har selv været igennem bøjle-helvede, ikke en eneste gang har det gjort ondt. Det værste var aftryk, da jeg var forkølet og knap nok kunne trække vejret

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine Marie Nielsen

  Det er dumt at tygge tyggegummi med togskinner, fordi det sætter sig fast i bøjlen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg startede med mit bøjleforløb i maj/juni 2014 og startede ud med en ganebøjle og derefter togskinner, som jeg har nu.
  – Som mange af de andre også skriver, så vær ikke flov over din bøjle! Det hjælper på din selvtillid, selv at gøre grin med din bøjle og grine af de kommentar der kommer.
  – Du kan snildt spise tykkegummi og alle de ting, som tandlægerne fraråder. Dog skal æble eller pære skæres ud og ikke gnaves af.
  – Hav ALTID tandstikker ved din hånd! Det er et redskab, der kan gøre underværker!
  – Tag altid smertestillende, inden en tid hos tandlægen, da der kan være yderst smertefuldt!
  – Hvis dine tænder er for ømme, til at kunne tykke noget og du er træt af yoghurt/skyr eller bare vil have noget der mætter mere, kan ris og pasta være en god løsning. Det skal ikke tykkes så meget og giver en lidt mere varieret kost.
  – Jeg har gennemsigtige låse og elastikker på mine seks foreste tænder, så bøjlen ikke er lige så synlig og det er jeg glad for, at jeg har betalt lidt ekstra for. Men hvis du skal have det samme, skal du absolut holde dig fra rødbeder og karry! Det farver elastikkerne, så det ligner at du har gule tænder.

  Men held og lykke!
  Håber at resultatet bliver godt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde :))

  Jeg har haft togskinner på i 2 år snart. Jeg har ikke rigtig oplevet problemer og “lever” som jeg gjorde før.
  Det er en god ide altid at have en tandbørste med dig.
  Jeg har ikke haft problemer med gulerødder, æbler, bolcher, tyggegummi osv. Og spiser alt det jeg plejer, men karameller skal du dog være lidt forsigtig med.
  Når du får bøjlen på skal du sørge for at have massere nudler, is, suppe og yoghurt på lager.
  Det er vigtigt at du husker at børste dine tænder grundigt, dog ikke med en al for “hvid” tandpasta, for så undgår du pletter på tænderne.
  Hav altid hovedpinepiller på dig, du kan pludseligt få ondt i bøjlen også selvom du er “Kommet dig over det” :raising_hand:
  Men det at have bøjle på er slet slet ikke så slemt som folk gør det til! :sweat_smile:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • cecilie

  1. Hold dig fra karamel og lakridser
  2. Spis yoghurt/skyr, da dine tænder er ømme en uge efter du har fået strammet bøjlen.
  3. tag hovedepinepiller inden eller efter du har fået strammet bøjlen, da du kan få slem hovedepine
  4. undgå æbler/ting du skal bide i som er hårdt.
  5. børst tænder oftere
  6. Smil så meget som muligt! Det gør både at du og andre mennesker vænner sig til at se dig med bøjlen og det viser også at du ikke er flov over den. Det er helt normalt at have bøjle på og mange har bøjle på nu!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne-marie

  1: pas på med at spise nudler! De kan hænge fast i den bøjle, der sidder oppe i ganen.

  2: tag Ikke for store bider, da maden ( specielt brød) kan sidde imellem ganen, og den bøjle der sidder deroppe.

  3: hav altid en lille tandbørste på dig!

  4: De første 2 uger ca. Kommer du nok til at leve af yoghurt, suppe og is

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine Lund

  Vær ALTID sikker på at du ikke har noget siddende mellem tænderne når du har spist!
  Jeg hader selv følelsen af at der sidder noget fast i bøjlen, så jeg har gjort det til en vane at børste tænder efter jeg har spist! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anders

  Altså det er slet ikke så slemt som folk siger det er. Selvom tandlægerne siger at du ikke må spise lakrids, vingummi etc kan du sagtens gøre det alligevel. Det eneste du skal holde dig fra er: Toms guldkarameller, og nellie dellies lakrids…. :joy:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine Skovbo

  1. lad vær med at prøve og skjule den, det bliver bare værst for dig selv! :grin:
  2. du kan sagtens spise det tandlægerne siger du ikke kan fx. tykkegummi eller karameller – det handler bare om at finde teknikken :smiley:
  3. spring ALDRIG tandbørstningen over!
  4. Hvis der er noget der irritere i bøjlen så sig det for gudsskyld til tandlægerne – ellers bliver det noget øv for dig selv! :grin:
  Du vender dig hurtigt til at have den på og kommer på en måde til at savne den når den er væk igen! :wink:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michella

  Jeg har haft bøjle på siden September. De første to uger var et helvede. Pine og smerte 24/7 og mad kunne jeg ikke nyde noget af. Lad vær med at spise gulerødder og æbler hvis de ikke er skåret ud. Jeg går meget op i oral hygiejne og børster tænder 2-3 gange om dagen. Derved bruger jeg tandtråd eller tandstik, samt mundskyld. Jeg drikker meget vand for at undgår rester i bøjlen i skoletiden. Jeg har oplevet dårligere ånde med bøjle, så derfor er mundhygiejne vigtigt for mig. Noglegange retter de så meget på min bøjle at jeg bliver rigtig øm og får hovedpine. Kolde ting strammer tråden og varme ting udvider tråden, så drik massere af the og suppe, hvis du bliver øm. Hvis jeg har meget pine kan jeg sutte på nogle isterninger, da det bedøver smerten. Jeg håber at du kunne bruge mine råd til noget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine Skovbo

  Jeg har haft bøjle på over to gange og der er virkelig mange ting jeg har lært!
  1. lad vær med at skjule den! – det bliver bare værst for dig selv :sweat_smile:
  2. du kan sagtens spise alt det tandlægerne siger du ikke kan, uden der sker noget fx tykkegummi eller karameller – man skal bare lige finde teknikken :67:
  3. spring ALDRIG tandbørstningen over, dine tænder bliver så nemt gule.
  4. Hvis der er noget der irritere dig ved bøjlen så sig det for gudsskyld til tandlægerne, eller bliver det bare surt for dig selv! :grin:
  5. det værste du kan spise (syntes jeg) er noget med birkes på! de ender med at sidde i hele munden! :smile:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  ALDRIG spis gulerødder, uden at være 100% sikker på at have en tandbørste i nærheden ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • julie lauritsen

  Hvis du skal spise æble, agurk og gulerødder sørg altid for det er skåret ud. Ellers bliver det svært, men kun hvis du skal have oven og for neden ellers kan det man godt :) Men man vender sig rigtig hurtig til at have bøjle på :) Man finder selv ud af hvad man kan og ikke kan :p

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christian Hummel Holm

  Ikke spis carameller, bøst dine tænder godt, spis ikke for hårdt mad, for guds skyld… få ikke din tunge til at side fast i bøjlen…

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

10 THINGS TO DO ON A SUNDAY